Yatak Islatma

OppoZ

Forum Üyesi
1 Ara 2023
39
0
0
Enürezis istemsiz ya da istemli olarak idrarın giysilere ve ya yatağa bırakılmasıdır. Enürezis tanısının konması için hastada 5 yaşa erişmiş olunması aranır. Bununla beraber en az 3 aydır ve haftada 3 kez tekrarlanan bir idrar bırakımı enürezisi çağrıştırır.

Belirtileri
· Yatağa ve ya giysilere istemli ya da istemsiz olarak yineleyici bir şekilde idrar bırakılması,
· En az 3 ay boyunca ve haftada 3 kez yatağa ve ya giysilere idrar bırakılması,
· Yaşın 5 ve yukarısında olması
· Enürezis, bir maddenin ya da genel bir tıbbi durumun doğrudan fizyolojik etkilerinden bağımsız bir idrar bırakmadır.

Çocuğun gelecek yaşantısında izler bırakabilecek bir durumdur. İstemli yapılan idrar bırakmanın altında daha çok kardeş kıskançlığı, isteklerinin yerine getirilmemesi yatarken, istemsiz de da ha çok kaygı, korku endişe ve bilinçaltı faktörler söz konusudur.

Tedavi edilmesi şart olan enürezis en çok 5 yaş sonrası % 8 oranında görülmektedir. 14 yaşında % 2 oranında görülen enürezis erişkinlerin % 1inde görülmekte ve yaşın ilerlemesiyle birlikte bu oran düşmektedir.

Enürezis tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olup, hastalık döneminde hastaların duygusal, sosyal kaygıları artar, benlik imajı ve saygısı zedelenir, sosyal gerilim, utangaçlık, aile içi çatışma ve utanç durumu artar.

Tedavisi
Tuvalet Eğitimi: Daha hiç enürezise rastlamadan verilecek bir tuvalet eğitimi enürezisin ortaya çıkmasını azaltacaktır. Ancak ortaya çıktıktan sonra da sıvının tuvalete atılmasıyla ilgili girişilecek eğitim süreci ve pekiştirici ödüller faydalı olabilmektedir.

Psikoterapi: Özellikle istemsiz ve tabi istemli idrar bırakmanın kaynağına inmek, oluşan bilişsel süreci saptamak ve doğru düşünce metodlarını aktarabilmek için şarttır. Psikoterapi enürezis sonrası oluşan duygusal ve sosyal harabetin giderilmesinde de etkindir.

İlaç Tedavisi: Enürezis tedavisinde ilaç daha seyrek kullanılmalıdır. Özellikle çocukluk dönemi enürezisinde ilaç daha az tercih edilmelidir. İlaç tedavisinin başlamasıyla enüretik hastaların % 30u kuru kalır, ve % 85i tedavi öncesine göre daha az idrar bırakır. Ancak ilaç kesilince enürezis genellikle 1 ay içinde ortaya çıkar.

Davranış Terapisi: Bu yöntem önemlidir. Çünkü tedavi sonrası hastaların % 50sinde tam kuruluk sağlanır. Burada çocuk pedi ve zil (sinyal ) düzeneğiyle oluşmuş klasik koşullandırma yöntemidir. Uyumadan önce idrar çıkış saatleri belirlemek ve idrarı tuvalete bıraktıkça ödül koymak da enüreziste kullanılan bir davranış terapisidir ve endikedir.

(( aLinti ) )

 
Üst