Defne
Forum Üyesi
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, İngiliz medyasına verdiği kapsamlı mülakatta, iki ülkenin birleşmesi tartışmalarına ilişkin ilk kez bu kadar net ve doğrudan bir açıklama yaptı.
"REFERANDUM OLSA 'EVET' DERDİM"
Britanya’nın en popüler podcast yayıncıları Rory Stewart ve Alastair Campbell’a konuşan Maia Sandu, Moldova'nın egemenliği ve geleceğine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Birleşme konusundaki açık soruyu tereddüt etmeden yanıtlayan Sandu, "Eğer bir referandum düzenlenseydi, Romanya ile yeniden birleşme yönünde oy verirdim" dedi.
'ÇOK DAHA GERÇEKÇİ BİR HEDEF'
Moldolva medyasına göre kendi kişisel tercihini net bir şekilde ortaya koyan Sandu, bir devlet başkanı olarak toplumdaki mevcut dengelerin de altını çizdi. Moldova'da an itibarıyla birleşmeyi destekleyen bir çoğunluğun bulunmadığını belirten Cumhurbaşkanı, şu ifadeleri kullandı:
Alıntı Metni
RUS TEHDİDİ
Mülakatta Sovyetler Birliği dönemindeki çocukluğuna ve Romen dilinin baskıcı rejim altında nasıl hayatta kaldığına da değinen Sandu, 1980'lerin sonundaki ulusal uyanış hareketlerine dikkat çekti. O dönemde yüz binlerce kişinin sokaklara döküldüğünü hatırlatan lider, "O günlerde bir referandum yapılsaydı, birleşme için büyük bir destek çıkabilirdi" yorumunda bulundu.
Sandu ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm Avrupa'yı kontrol etmek istediğini ve Kremlin'in Avrupa Birliği'nin iç işlerine müdahale düzeyinin henüz tam olarak anlaşılamadığını savunarak Batı dünyasını uyardı.
MOSKOVA YANLILARINDAN SERT TEPKİ
Sandu'nun bu çıkışı, Moldova içindeki Rusya yanlısı muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı. Kremlin'e yakın isimler, Sandu'yu "Moldova'nın bağımsızlığını tasfiye etmeye çalışmakla" suçlayan açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin kaybı tam 158 milyar lira! Uzman isim en önemli tehlikeye dikkat çekti: ‘Tüm veriler o şirket tarafından depolanıyor’
Alman basınından dikkat çeken Türkiye analizi! 'NATO'nun beyni Ankara, bu bir tesadüf değil'
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.