Defne
Forum Üyesi
Duygu Erdoğan - Site ve apartmanlarda asgari ücret zammı ardından genel kurullar toplanarak aidat zamlarına ilişkin yıllık görüşmeleri ocak ve şubat aylarında yapmaya başlıyor ancak gündemdeki aidat düzenlemesinin meclise geleceği haberleri bile kurulların toplantılarını öne çekmeye yetti! Bazı site ve apartmanlarda yasa geçmeden yüksek zamlar hayata geçirildi. Ev sahipleri ve kiracılar, bu ‘hızlı’ toplantıların konut aidatlarına gelecek zam sınırlamasını bu yıl aşmak için yapıldığını iletip, şikayetlerini dile getiriyor.
İlginizi Çekebilir
Şikayetler artmıştı
Kamuoyunda sıkça tartışılan yüksek konut aidatları ve aidatların ‘fahiş’ şekilde artışına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak Meclis gündemine sunuldu. Buna göre, aidat artış oranına bir üst sınır getiriliyor. Mevzuat düzenlemesi kapsamında yıllık konut aidat artışında üst sınır ‘yeniden değerleme oranı’ olacak. Site ve apartman aidatlarındaki fahiş artışlar ve keyfi site yönetimleriyle ilgili vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yapılan kapsamlı düzenleme, “634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu”nda değişiklik ve “Konutlarda Yönetim ve Denetim Hizmetlerinin Verilmesi Hakkında Kanun Taslağı” ile gündeme alındı. Torba kanun teklifi kapsamındaki değişiklik ve yeni kanun taslağı TBMM’de görüşülüyor.
Altına hücum: Dağda, bayırda define arıyorlar
Denetimi yok saydılar
Teklif yasalaştığında geriye doğru işlemeyecek ancak site yönetimlerine yapılacak farklı denetim mekanizmaları işletilebilecek. Site yönetim hizmetleri sunan şirketlerin iş süreçleri yeniden tanımlanacak ve bu şirketler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın denetimine tabi olacak. Şirketler ve sundukları hizmetler Bakanlıkça yetkilendirilmiş ‘denetçiler’ tarafından yılda en az 1 kez denetlenecek. Vatandaşlar periyodik denetimlerin dışında da bireysel olarak konu bazlı denetim talebinde bulunabilecek.
Karara itiraz edilebilir
Kat maliklerinin aidatlarla ilgili alınmış kararlara her itirazının yasal anlamda bir karşılığı olduğunu söylemek zor. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu veya o sitenin yönetim planında kanuna açıkça aykırı olmayan hallerde aidat toplama şekli ve ne şekilde bağımsız bölümlerden tahsil edileceği bellidir. Ancak kat malikleri genel kurulda bir hizmet konusu ile ilgili bir karar alınmış ancak alınan kararla ilgili gerekli piyasa araştırması yapılmadan, yeterli teklif toplanmadan fahiş hatta usulsüz bir hizmet alımı ile aidat ödenmesi talebine itiraz edebilirler. Ayrıca yeni düzenleme hayata geçtiğinde vatandaş usulsüzlük için denetim de isteyebilecek.
Misafirler için gizlenen link, görmek için
Giriş yap veya üye ol.