Tahriçu,l-Hadis
Bismillahirrahmanirrahim
Bismillahirrahmanirrahim
1-"Kim sünnetimi ihyâ ederse beni sevmiş olur. Beni seven kimse de cennette benimle beraber olur."
Hadisi Enes bin Malik naklediyor Ukayli Duafuil-Kebir,de 3/350 Taberani Mucemu,l-Evsat 9/168 Şeyh Elbani Daifu,l-Camiu 5360 dedi ki;Zayıf,tır Silsiletu,d-Ehadis Daifa (4538 dedi ki;Zayıf,tır
2- Hadisi Abdullah b.Mesud Rasulullah,tan naklediyor; "(Nasuh) Tevbe, bir daha günaha asla dönmemek üzere yapılan tevbedir."
Hadis Beyhaki Şuabu,l-İman 6538 Senedin de bulunan İbrahim el-Haceri daifu,l-Hadis,tir Ebu Hatim er-Razi Ebu Zura er-Razi Ebu İsa et-Tirmizi Nesai Buhari Zehebi İbrahim el-Hacer hakkında zayıf,tır demişlerdir. Dolayısıyla hadisin isnadı zayıftır.
3- Ebû Hüreyre (r.a.) buyurdu: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile berâber bulunuyorduk. Bilâl (r.a.) kalkıp ezân okudu. Bitirince Efendimiz (s.a.v.) 'Kim müezzinin dediklerini yakînen inanarak söylerse cennete girer.' Buyurdu.
İbn Hibban Sahih (1667) Munziri Terğib (1/151; dedi ki; İsnadı Sahih) Ahmed Şakir İmam Ahmed Müsned (16/256 dedi ki;İsnadı Sahih) Elbani Sahihu,-Terğib (246 dedi ki;Sahih,tir) Elbani Sahihu Nesai (673; dedi ki;Hasen,dir)
4- Hadisi Semure b.Cundep naklediyor; "İki kişinin yemeği (kanâatkâr) dört kişiye yeter, dört kişinin yemeği de sekiz kişiye yeter."
Hadis Taberani el-Mucemul Kebir (6822) senedde bulunan Ebu Bekir Munkeru,l-Hadis,tir. Ebu Bekir hakkın da Ebu Zura er-Razi Ahmed b.Hanbel zayıf,tır derken İbn Hacer Askalani Takrib de Munkeru,l-Hadis demiştir. Hadisin isnadı Şiddetle zayıftır)
5- Hadisi Ebu Hureyre naklediyor; "Ümmetimin en hayırlıları, âlimleridir. Âlimlerinin en hayırlıları da, (insanlara karşı) merhametli olanlarıdır."
Hatib Tarıhu Bağdat (138 dedi ki Munker) Zehebi Mizanu,l-İtidal (3/477 dedi ki;Batıl) Elbani Silsiletu,s-Daifa (360; dedi ki; Batıl) Elbani Daifu,l-Camıu 2868 dedi ki; Uydurma) Sened,de bulunan Ebu Abdullah Muhammed ibn Yakub b.İsmail es-Sukkeri mechul,dur) İbn Asakir Tarıhu Dımeş (59951 sened de bulunan Ebu Tahir Muhammed b.Nasır Meçhul,dur yine senedin de bulunan Ebu Nasır Ahmed Mechul,dur) Ebu Bekir Ahmed Daifu,l-Hadistir dolayısıyla isnadı Mevdu,dur)
6-Hadisi Ebu Hureyre naklediyor; "Üç şey vardır ki, ciddîsi ciddîdir, şakası da ciddîdir. Bunlar; nikâh, talak ve yemindir."
Elbani Sahihu İbn Mace (1671; dedi ki;Hasen) Elbani Sahihu,l-Camiu (3027; dedi ki;Hasen)
7- Hadisi Cabir b.Abdullah naklediyor; "Her âlimin sohbetinde bulunmayınız. Ancak beş şeyden beş şeye; tereddütten yakîne (gözle görür gibi inanmaya), kibirden tevazua, düşmanlıktan muhabbete, riyadan ihlâsa, (dünyaya) rağbetten zühde (dünya sevgisini kalbe koymamaya) davet eden âlimlerin sohbetinde bulununuz."
Şevkani (278; uydurma hadisleri topladığı kitabında Mevdu demiştir)
8-Hadisi Abdullah b.Abbas naklediyor; "Gülerek günah işleyen, ağlayarak cehenneme girer."
Elbani Silsiletu,d-Ehadis Daifa (17; dedi ki;Mevdu)
9-Hadisi Abdullah b.Abbas naklediyor; "Allâhü Teâlâ (Mi'râc gecesinde) Peygamberine (s.a.v.) elli vakit namaz farz kıldı. Peygamberimiz (s.a.v.) Rabbinden hafifletilmesini istedi. Allâhü Teâlâ da namazı beş vakit olarak farz kıldı."Ahmed Şakir İmam Ahmed Müsnedin,de (4/319 dedi ki; İsnadı Sahih)
10- Hadisi Ebu Hureyre naklediyor; "Bir kişinin bilmediği halde verdiği yanlış bir fetvadan dolayı günaha düşenin vebâli o fetvayı veren üzerinedir." Elbani Sahıhu,l-Camiu (6068; dedi ki;Hasen)
11- "Allâhü Teâlâ bir kulunun bir yerde ölmesini takdir ederse, oraya gitmesine bir sebep yaratır." Elbani Sahıhu,t-Tirmizi (2147; dedi ki; Sahih,tir)
12- Hadisi Enes b Malik naklediyor; "Peygamber Efendimiz'e(s.a.v.) 'Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruç hangisidir?' diye soruldu. 'Ramazan ayına tazim ve hazırlık için Şâban ayında tutulan oruçtur.' buyurdular." Elbani Daifu,t-Tirmizi (663; dedi ki; Zayıftır)
13-Hadisi Ebu Derda naklediyor; Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: "Kim sabah on defa, akşam on defa bana salevat okursa şefâatime nâil olur." Elbani Silsiletu,d-Daifa (5788 dedi ki; Zayıf,tır.
14- Hadisi Enes b.Malik naklediyor; "Cuma günü ve Cuma gecesi bana çok salevat okuyunuz.
Kim böyle yaparsa ben kıyâmet gününde ona şâhit veya şefâatçi olurum. Elbani Daifu,l-Camiu (1117; dedi ki;Zayıf,tır)
15- Hadisi Aişe naklediyor; "Çocuğuna güzel isim vermesi ve güzel bir edeb ve ahlâk ile onu yetiştirmesi çocuğun babası üzerindeki haklarındandır."Elbani Silsiletu,d-Ehadis Daifa (6147; dedi ki; Cidden zayıftır)
16- Hadisi Enes b.Malik naklediyor; "Kıyamet günü şefaatim, Allah'tan başka ilah olmadığına ve benim de Allâh'ın resûlü olduğuma şehadet edenler içindir." Taberani el-Mucemu,l-Evsat (6178; İsnadı Muttasıl Ricali Sika)
17- Hadisi Abdullah b.Abbas naklediyor; "Dinin âfeti üçtür: Fâcir fakîh (açıktan günah işleyen din âlimi), zâlim idâreci ve câhil âbid (ibadet edici)." Elbani Silsiletu,d-Ehadis Daifa (819; dedi ki;Mevdu)
18- Hadisi Ebu Hüreyre naklediyor; "Biriniz esnediği zaman, eliyle ağzını kapatsın; ağzını açıp tuhaf sesler çıkarmasın. Zîrâ şeytan buna güler."Elbani Sahihu,t-Tirmizi (2746; dedi ki; Hasen Sahih)
19-Hadisi Ebu Bekir es-Sıddık naklediyor; "Mü'mine zarar veren ve onu aldatan, Allâh'ın rahmetinden uzaktır." Elbani Tahriçu Mişkat (4970; dedi ki; Zayıf,tır)
20-Hadisi Ali b.Ebi Talib naklediyor; "Şaban ayının on beşinci (Berât) gecesi olduğu zaman, gecesini ibâdetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun."Elbani Silsiletu,d-Ehadis Daifa (2132; dedi ki; İsnadı Mevdu)
Devam edicek İnş